כהורים, כולנו רוצים את הטוב ביותר עבור ילדינו. כאשר הם מתמודדים עם הפרעת קשב וריכוז, אנו נשקיע אנרגיה ומחשבה בלמידה על ההפרעה, בחיפוש אחר טיפולים וכלים שיעזרו להם להתמודד. לעתים קרובות, במרוץ הזה, אנו עלולים לשכוח את הכלי החשוב ביותר שישלנו - היכולת שלנו פשוט להקשיב.
לא, לא סתם לשמוע את המילים, אלא להקשיב באמת - הקשבה אמפתית. זוהי הקשבה שנובעת מהלב, שמבינה את עולמו הפנימי של הילד, את רגשותיו, צרכיו וחוויותיו, גם אם הוא מתקשה לבטא אותם במילים. זוהי הקשבה שיוצרת גשר של אמון וחיבור, ומאפשרת לילד להרגיש בטוח, מובן ומוערך, גם כשהוא מתמודד עם הקשיים הייחודיים שלהפרעת קשב והריכוז.
מדוע הקשבה אמפתית היא כה חיונית?
מחקרים מראים כי הקשבה אמפתית יכולה להיות בעלת השפעה מרחיקת לכת על ילדים עם הפרעות קשב וריכוז. היא לא רק משפרת את התפקוד האקדמי והחברתי שלהם, אלא גם מחזקת את החוסן הרגשי שלהם ומפחיתה תסמיני דיכאון וחרדה.
ילדים עם הפרעות קשב וריכוז מתמודדים לעתים קרובות עם תסכולים וקשיים שילדים אחרים לא חווים, מה שעלול להוביל לתחושות של חוסר הבנה, תסכול ובדידות. הקשבה אמפתית מצד ההורים יכולה להיות המפתח לשינוי המצב הזה.
הקשבה אמפתית: מדריך פרקטי
שלב 1: צרו מרחב בטוח לשיחה
מצאו זמן בו שניכם רגועים וזמינים לשיחה, ללא הסחות דעת. הפנו את גופכם אל הילד, שמרו על קשר עין.
ובפועל?
במקום לנהל שיחה תוך כדי צפייה בטלוויזיה, שבו עם הילד בסלון, שימו את הטלפון בצד והתמקדו בו לחלוטין.
שלב 2: הקשיבו באופן פעיל
ובפועל?
אם הילד מספר על מקרה שקרה לו בבית הספר, שימו לב אם הוא נראה נסער, עצוב או כועס. נסו להימנע מלהסתכל בטלפון או לעשות דברים אחרים תוך כדי ההקשבה. אתם יכולים להנהן מדי פעם כדי להראות שאתם עוקבים אחרי דבריו.
שלב 3: שקפו את מה ששמעתם
ובפועל?
אם הילד מספר שקיבל ציון נמוך במבחן, תוכלו לומר:"״אני שומע שקיבלת ציון נמוך במבחן וזה מאכזב אותך. זה מובן שאתה מרגיש מתוסכל, מבחנים יכולים להיות קשים".
שלב 4: הימנעו משיפוטיות וביקורת
בפועל?
במקום לומר: "זה רק מבחן, אל תיקח את זה כל כך קשה", נסו לומר: "אני רואה שזה באמת מפריע לך. בוא נדבר על זה קצת יותר".
שלב 5: עודדו את הילד למצוא פתרונות
בפועל?
לאחר שהילד שיתף אתכם בקושי שלו, תוכלו לומר: "אני יודע שזה קשה, אבל אני גם יודע שאתה ילד חכם ויצירתי. אני בטוח שביחד נוכל למצוא פתרון שיעזור לך".
לסיכום,
הקשבה אמפתית היא מתנה שאתם יכולים לתת לילדכם, שתעזור לו לצמוח ולהתפתח כאדם חזק ובטוח בעצמו. על ידי יישום העקרונות במדריך זה - יצירת מרחב בטוח לשיחה, הקשבה פעילה, שיקוף והבנת רגשותיו של הילד, הימנעות משיפוטיות ועידוד למציאת פתרונות -תוכלו ליצור קשר עמוק ומשמעותי עם ילדכם, לתמוך בו בהתמודדות עם אתגרי הפרעת הקשב והריכוז, ולעזור לו לפתח את הכישורים הרגשיים והחברתיים החיוניים להצלחה בחיים.
זכרו: היו סבלניים ותרגלו באופן עקבי, הקשבה אמפתית דורשת זמן ומאמץ.
אז בפעם הבאה שאתם שואלים 'מה עשית היום?׳ תנו לילדכם את המתנה הכי גדולה - הקשבה אמפתית. זו הדרך הכי טובה להפוך את השאלה השגרתית לשיחה אמיתית ומקרבת.
Covey, S. R. (1989). The 7 Habits of Highly Effective People: Powerful Lessons in Personal Change. New York: Simon & Schuster.
Burleson, B.R., & Kunkel,A. W.(2002). The socialization of emotional support skills in childhood. In: Handbookof applied developmental science, Vol. 3, 103-140.
Landau, S.,& Moore, L.A. (2009). Empathic parenting andchildren's prosocial behavior. TheJournal of Genetic Psychology, 170(1), 51-65.
Pfiffner, L.J., McBurnett,K., Rathouz,P. J.,& Sodhi, V.(2013). The role of parent and child emotion regulation in the developmentof social skills in children with ADHD. Journalof Abnormal Child Psychology, 41(4), 665-677
רצינו לספר לכם עוד על SPARKLES, השאירו פרטים ונדבר